La Pelanda - Centre of cultural production

The project of the Pelanda, a centre of cultural production located in Piazza Orazio Giustiniani 4, was thought up ten years ago from an idea of Zoneattive and its management was entrusted to the Urban Planning Department directed by the eng. Paolo Capozzi.
An area of 5000 square meters hosted in the Slaughterhouse and intended for exhibitions, educational activities and workshops. An example of industrial architecture, the result of an excellent restoration lasted more than three years, ready to become an innovative and flexible space that can host various events.
The management of La Pelanda is handled by the MACRO, and with the opening of the new wing in Via Nizza – designed by Odile Decq –, will become part of the MACRO complex consisting of the existing Museum of Contemporary Art in Via Reggio Emilia and the two pavilions of the Macro Testaccio. The complex is dedicated to contemporary art enriched by the presence of the Academy of Fine Arts and the Faculty of Architecture of Rome.
The Pelanda project represents the most significant restoration of the industrial architecture complex of the Slaughterhouse in Testaccio, for a total funding of over € 13 million.
The construction site was opened in November 2006, with an overall cubic volume of 38,000 m3 each, for a usable area of 5,000 m2 each, consisting of five buildings organised around a large gallery, measuring 1,400 m2 each. The complex also has two theatres, measuring 260 m2 each; a study-workshop, measuring 122 m2; recording and directing studios 65 m2 each; a 130 m2 two-story apartment for artists and operators working on productions; a kitchen area, measuring 10 m2; dressing rooms for artists and operators, measuring 70 m2 and has 85 m2 reserved for bathrooms. Windows have been installed, measuring a total of 4,000 m2. The theatres are paved with poplar wood that is 6 cm thick, below which a complicated engineering system has been installed. The central gallery is paved with basalt squares, while the remaining areas are all paved with industrial cement.
Plans included the conservative restoration and upgrading of buildings used for the Pelanda dei Suini and for water tanks. The main body of the complex consists of a large nave, a smokestack shaped like a truncated cone and other metallic equipment that makes this a very evocative place and one that will be integrally preserved. The final complex was designed as an open and modular system that can be entirely accessed by the public, with large windows that exalt volume and perspective.